Wednesday, 3 April 2013

Sulaman Tangan Tudung Fesyen Muslimah

Sulaman tangan suatu seni yang sentiasa diminati sepanjang zaman. Namun akhir-akhir ini, saya melihat rekaan sulaman tangan telah mula dikenali ramai kerana ia menjadi trend terutamanya rekaan yang dihasilkan pada tudung Muslimah.Bermula Sulaman Tangan Tudung Kasa Bawal.


Bermula dengan tudung kasa bawal yang dihasilkan dengan sulaman tangan, seterusnya kini sulam tangan tersebut dihasilkan pada tudung-tudung berkain jersi seperti tudung ariani. Itulah uniknya seni sulaman tangan warisan yang tidak luput dek ditelan zaman.


Dahulu Dekorasi Hanya Untuk Rekaan Sulaman Tangan.


Jika dahulu, saya dapati ia hanya dihasilkan pada bahan-bahan dekorasi rumah sahaja seperti alas meja dan kusyen. Namun, pada fesyen sulaman terkini, rekaan sulam tangan juga banyak dilihat dan dijahit menghiasi baju pakaian kanak-kanak. Dan kaedah menyulam benang pada pakaian kanak-kanak juga dilengkapi dengan teknik smoking. Ia menjadi satu lambang kemewahan terutamanya bagi penggemar sulam tangan di negara-negara Eropah kerana mereka menganggap sulaman tangan ini sebagai satu simbol kemewahan jika ia boleh dimiliki. Tidak hairanlah jika anda lihat, banyak buku-buku terbitan ilmiah dan majalah-majalah fesyen seni kerajinan tangan luar negara lebih tertumpu kepada sulaman tangan. smoking dan tatin.


Gabungan Sulaman Tangan dan Jahitan Manik Satu Kemestian


Kini, anda boleh lihat sulaman tangan ini tutur dihiasi dengan jahitan manik supaya ia lebih cantik dan menarik untuk sesuatu rekaan. Baik tudung mahupun busana, kesemuanya sudah dihiasi dengan gabungan sulaman tangan dan manik. Dalam erti kata lain, tidak lengkap sesuatu rekaan tudung mahupun busana bermanik jika ia tidak digabungkan dengan sulaman tangan.


Teknik Bulion Asas Sulaman Tangan.


Namun, asas pelajaran sulaman tangan adalah teknik bulion. Pelbagai gubahan atau corak dapat dihasilkan dengan teknik bulion ini. Bagaimana anda mengenali teknik bulion in dalam sesuatu rekaan sulaman tangan dan menghasilkannya dengan mudah? Kesemuanya telah dimuatkan dalam Online Courses Bengkel Sulaman tangan saya. jangan lupa layarinya dan langganlah online courses tersebut agar anda dapat mengetahui rahsia menghasilkan teknik bulion dengan mudah.


Selamat belajar!


Kelas Belajar Sulaman Tangan Online


Ikhlas,


Syahida Ramli


Pengasas Butik Akademi Sulaman Sri Classic


Moderator Online Courses Sulaman Tangan Benang.Sulaman Tangan Tudung Fesyen Muslimah

No comments:

Post a Comment